Paswoorden zijn als ondergoed.
Het had een artikel kunnen zijn over het prachtige ondergoed dat te koop is bij uw favoriete lingeriewinkel, maar aangezien ik informaticus ben en geen lingerieverkoper zullen we het over de paswoorden hebben, maar toch ook een beetje over het ondergoed.
Dat veiligheid belangrijk is als u zich op het internet begeeft staat buiten kijf, net als u dagdagelijks zorgt dat uw deuren op slot zijn als u uw huis verlaat, dient u ervoor te zorgen dat niemand met uw persoonlijke gegevens gaat lopen. Het kan gaan van banale info die voor niemand anders dan u van belang is, maar het kan tevens gaan om intieme foto’s die u met niemand wil delen. Hiervoor dient u maatregelen te nemen, en dit geldt zeker voor uw paswoorden!
Paswoorden zijn net als ondergoed: Persoonlijk.
Net zoals je je ondergoed niet deelt -tenminste dat vermoed ik toch- deel je ook je paswoorden niet (tenminste sommige paswoorden deel ik ook met mijn huisgenoten/familieleden, maar niet alle paswoorden. Immers anders hebben anderen toegang tot jouw gegevens. En je weet toch nooit wat anderen eventueel doen in jouw naam. Dus beveiliging van jouw wachtwoorden is belangrijk.
Paswoorden zijn net als ondergoed: je hebt er verschillende nodig.
Net zoals je op tijd en stond je ondergoed dient te verversen. Je kan immers niet alle dagen met dezelfde onderbroek rondlopen, dus dien je voor de verschillende toegangen (websites, toepassingen, …) verschillende wachtwoorden te hebben. Als je een wachtwoord gelijk stelt aan een onderbroek en een dag met een website, kom je als snel tot de conclusie dat hoe langer je met een onderbroek rondloopt, hoe groter het risico dat hij vuil is. Hetzelfde geldt dus voor de wachtwoorden, hoe meer je eenzelfde wachtwoord gebruikt voor een website, hoe groter het risico op problemen als ergens een website of toepassing gehackt wordt en dat je wachtwoord ook op andere sites kan gebruikt worden.
Paswoorden zijn als ondergoed: Hoe beter de samenstelling hoe beter de kwaliteit.
Kijk maar even naar het filmpje hierbij (het is weliswaar in het Engels) maar het toont aan hoe snel iemand je wachtwoord kan achterhalen.
En net zoals ik hierboven aanhaalde, als je het wachtwoord voor meerdere sites en/of toepassingen gebruikt zit je dus in de problemen op al deze sites. Immers eens je (enige?) wachtwoord achterhaald volstaat het om een resem sites op het internet af te schuimen en te proberen om met je wachtwoord in te loggen.
Hackers bezitten meestal gespecialiseerde toepassingen om proberen in te loggen op verschillende websites op korte tijd.
Paswoorden zijn als ondergoed: Welk ondergoed/paswoord gebruik ik nu?
Wel een aan te raden manier van werken is een zogenaamde paswoordkluis. Je onthoudt dan een (complex!) wachtwoord of wachtwoordzin dat/die je uiteraard met NIEMAND deelt en dat/die dient om deze kluis te openen. Eens de kluis open heb je een databank met al je sites, logins en paswoorden. Er bestaan zo heel wat toepassingen, ik noem er enkele die me te binnen schieten: Keepass, Lastpass, dashlane, logmeonce,Bitwarden ….
Paswoorden zijn als ondergoed: Wat schaf ik me aan?
Elke toepassing heeft zijn voor- en nadelen, er is niet echt DE beste vind ik persoonlijk. In een andere blog post zal ik wat meer uitleg geven over paswoordkluizen. Laat ondertussen zeker niet na om jouw persoonlijke ervaring(en) met paswoorden en paswoordkluizen hieronder na te laten.
Ciao
Jurgen
0 Comments